Snurken

Wanneer u snurkt, maakt u tijdens het ademhalen een zagend, ruisend-brommend geluid terwijl slaapt. Dit geluid is soms zo luid dat uw partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben.

Oorzaken van snurken

Wat is snurken eigenlijk en waar wordt het door veroorzaakt? Bij uw ademhaling gaat de lucht via uw neusholte, uw keelholte en vervolgens uw luchtpijp naar de longen. Aan het begin van uw luchtpijp zitten uw stembanden. Wanneer u snurkt, wordt dit veroorzaakt door een vernauwing in de luchtweg tussen de ingang van de neusgaten en de stembanden. Dit kan soms worden veroorzaakt door een te nauwe neusholte. Echter de voornaamste reden van snurken is een vernauwing achter de huig (de overgang van de neusholte naar de keelholte) of in de keelholte achter de tong.

Door de bovengenoemde vernauwing wordt er bij het inademen een onderdruk in de keel gecreëerd waardoor het gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe worden gezoden en gaan trillen. Dit trillen zorgt uiteindelijk het snurkgeluid.

Wie snurkt er?

Snurken komt voor in alle leeftijdsgroepen. Hoe ouder iemand wordt hoe groter de kans is op snurken en hoe luider de snurkgeluiden. Onder volwassenen snurkt 1 op de 5 mannen en 1 op de 10 vrouwen elke nacht. Vaak ontstaat snurken tussen een leeftijd van 30 en 40 jaar oud. In sommige families komt snurken meer voor dan bij andere families. Dit kan liggen aan een erfelijk bepaalde nauwe keelholte.

Snurken voorkomen?

Snurken is lastig om te voorkomen. Bepaalde acties kunnen er echter wel voor zorgen dat u minder zal snurken:

  • Vermijd alcoholgebruik vanaf twee uur voor het slapen 
  • Vermijd een zware maaltijd vlak voor het slapen 
  • Stop met roken 
  • Eet gezond en beweeg voldoende en zorg zodoende voor een goed lichaamsgewicht. 
  • Zorg voor een regelmatig leefpatroon zonder eventuele slaapmiddelen te gebruiken.
  • Tot slot hebben wij een aantal speciale anti snurk kussens in de aanbieding die speciaal zijn gemaakt om snurken tegen te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.